Hogy lesz tökéletes a pizzatészta?
Erre a válasz, hogy mindenki szerint máshogy. Mert aki már próbálta, az tudja, hogy a pizzasütés nem olyan egyszerű, mint aminek látszik! A google-n naponta többezer pizzatészta recept keresés történik és százasával kerül fel a netre újabb és újabb verziókban sztárséfektől, háziasszonyoktól, pizza szakácsoktól. Pék legyen a talpán aki eligazodik.
Azonban vannak standardok amikhez tartani tudjuk magunkat, ha nápolyi pizzáról beszélünk. Ilyen pl. az AVPN (Associazione Verace Pizza napoletana), az Igazi Nápolyi Pizza Szövetség, ami gyakorlatilag a pizza és pizzasütés szabvány lett 1984-es alapítás óta, és rendkívül szigorú szabályozással tartja védelem alatt örökségét világszerte. Ha valaki "igazi" azaz AVPN minősített pizzaszakáccsá szeretne válni a képesítés megszerzése 1700 €-tól kezdődik.
Az OONI pizza tészta receptje:
Az OONI háziasszonya elmagyarázza egy videóban, hogy mi a titok szerinte és egy használható egyszerű recepttel látja el a boldog pizzakemence tulajdonosokat:
Amikor kezdtem a sous vide-álást annak idején szintén kb. annyit tudtunk, hogy hány fok, meg hány perc. Aztán sok sok kudarc, egyéni kísérletek és a jó alapanyagok beszerzése után meglettek a működő paraméterek, amik beváltak és azóta is csakis úgy főzünk.
A pizzasütésnél is így jártam. Sok odaégett, elszakadt, nemmegkelt, rossz ízű tészta után megszületett az igazi. A Caputo liszt, a saját san marzano paradicsom alapú marinara szósz, az olasz bivalymozarella, a kovász, bazsalikom, jobb olivaolaj váltak be. Aztán vékonytészta vastagtészta ki hogy szereti, az már gyorsan korrigálható. Pontos arányok, kelesztési idő, hőmérsékletek, hidratáltság, gluténszerkezet, mind mind hossszú tanulás és gyakorlás után visz közelebb a tökéletességhez. Aztán persze nincs vége, mert most éppen egy teljes kiörlésű lisztes tésztán dolgozom... már egy ideje... :)
A világ kedvenc hordozható pizzakemencéje
Az OONI, mint a világ kedvenc hordozható pizzakemencéje itthon bizonyította nekem, hogy valóban képes 450-500℃-ra, ráadásul 15-20 perc alatt és megdöbbentően kevés üzemanyaggal, azóta nincs kerti parti pizza nélkül. Az én választásom a fatüzeléses Karu , de van, akinek a gázos Koda válik be.
Ha megvagyunk a klasszikus Margarita pizzával (tricolore = paradicsomszosz, mozzarella, bazsalikomlevel), és nem bírunk magunkkal, akkor jöhetnek a variánsok: prosciutto, salame, picante stb.
Ha nagyon adunk a minőségre és ezt egy kicsit a barátaink tudtára is szeretnénk adni, jól látható helyre tegyünk egy elegáns szeletelőgépet mint pl. egy Berkel. A minőségi, finom alapanyagokat valóban hajszálvékonyra tudjuk szeletelni, kihozva ezzel a mélyebb aromákat valódi élvezeteket. (nem csak pizzasütéskor)
Friss, ropogós, vékonytésztás, hamisítatlan Pizza Napoletana a Casa !
Mamma mia!
WEBÁRUHÁZ PROFI ÉS HOBBI CHEF-EKNEK!